dilluns, 4 d’octubre del 2010

Els Deu Manaments

Com a cap de família ha d’ensenyar-los de manera senzilla als de casa seva.

El Primer Manament
No tindràs déus aliens.

Què vol dir això?
Més que a totes les coses, hem de témer i estimar Déu i confiar en Ell.  
 
 
El Segon Manament
No diràs el nom del teu Déu en va.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no utilitzem el seu nom per a maleir, jurar, fetillar, mentir o enganyar, sinó que l’invoquem en totes les necessitats, l’adorem, alabem i li donem gràcies.
 
El Tercer Manament
Santificaràs el dia de repòs.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no menyspreem la predicació i la seva paraula, sinó que la considerem santa, l’escoltem i aprenguem amb gust.
 

El Quart Manament
Honoraràs el teu pare i la teva mare. 

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no menyspreem ni irritem els nostres pares i superiors, sinó que els honorem, els servim, obeïm, els amem i tinguem en alta estima.
 

El Cinquè Manament
No mataràs.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no fem cap mal al nostre proïsme al seu cos i vida, sinó que l’ajudem i fem prosperar en totes les necessitats de la seva vida.

 
El Sisè Manament
No cometràs adulteri.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que  portem una vida casta i decent en paraules i obres, i que cadascú estimi i honori el seu cònjuge.

 
El Setè Manament
No robaràs.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no furtem els diners o els béns del nostre proïsme, ni ens apoderem d’ells amb mercaderies o negocis falsos, sinó que l’ajudem a millorar i conservar els seus béns i mitjans de vida.


El Vuitè Manament
No parlaràs fals testimoni contra el teu proïsme.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que amb mala intenció, ni traïm, ni calumniem, ni difamem el nostre proïsme, sinó que el disculpem, parlem bé d’ell i interpretem tot en el millor sentit.
   
 
El Novè Manament
No cobejaràs la casa del teu proïsme.

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no tractem d’obtenir amb astúcia l’herència o casa del nostre proïsme, ni ens apoderem d’elles amb aparença de dret, sinó que l’ajudem i cooperem amb ell en la conservació del que li pertany.
 
   
El Desè Manament
No cobejaràs la dona del teu proïsme, ni el seu servent, criada, bestiar, ni cap cosa de la seva pertinença.  

Què vol dir això?
Hem de témer i estimar Déu de manera que no sostraguem al proïsme la seva dona, els criats o animals, ni els allunyem, ni fem que l’abandonin, sinó que els instem a que romanguin amb ell i compleixin les seves obligacions.
 
Què diu Déu de tots aquests manaments en conjunt?
Diu així: “Jo, el Senyor el teu Déu, sóc un Déu gelós que visito el pecat dels pares als fills fins a la tercera i quarta generació dels que m’avorreixen. Però als que m’ estimen i guarden els meus manaments, els faig misericòrdia fins a milers de generacions”.

Què vol dir això?
Déu amenaça amb castigar tots els que traspassen aquests manaments. Per tant, hem de témer la seva ira i no actuar en contra dels esmentats manaments. En canvi, Ell promet gràcia i tot gènere de béns a tots els que els compleixen. Per tant, hem d’estimar-lo i confiar en Ell i actuar gustosos conforme els seus manaments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.